تعاريف و کليات
نگرش اجمالي بر تاريخچه حسابرسي
در صورتي که بخواهيم حسابرسي را بررسي نماييم مي توان آن را به سه دوره تقسيم نمود که عبارتند از دوره 1- دوره فئودالي 2- دوره سودا گري 3- دوان کنوني
1-دوران فئودالي:
در اين دوره صاحبان ثروت، ثروت خود را در اختيار افراد ديگري بنام اداره کنندگان ثروت قرار مي دادند تا با انجام کار با سرمايه مذکور خود و صاحب سرمايه را در سود شريک کرده اند. چون صاحبان ثروت نياز به کنترل سرمايه داشتند و شخصاً امکان نظارت را به طور کامل نداشتند لذا وجود شخص ثالثي براي اطلاع دادن به آنها نياز بود که اين شخص مباشر نام داشت از خصوصيات اين دوره به ساده بودن و ابتدائي بودن فعاليت ها اشاره مرد. . نمودار زير انجام اين فعاليت را نشان مي دهد.
2- دوره سودا گري:
در اين دوره انفکاک بين صاحبان سرمايه و اداره کنندگان ثروت وجود داشت و به همين دليل نياز به کنترل فعاليت هاي اداره کنندگان وجود داشت براي اين کنترل از افرادي بنام Auditor يا شنونده استفاده مي شد که وظيفه اين اشخاص بررسي صحت گفت هاي اداره کنندگان در اين عصر و نيز فعاليت هاي ساده بود که در اين دوره به شرح زير مي باشد:
در واقع از قرون وسطي تا انقلاب صنعتي حسابرسي براي تعيين صداقت حمل و گزارش صادقانه افرادي انجام ميشد. که مسئوليت مالي ، تجاري يا دولتي داشتند.
3- عصر اقتصادي حاضر:
حساب رسي را مي توان به دو قسمت قبل و بعد از سال 1929 بررسي کرد.
که به دو دسته:1- انقلاب صنعتي 2- معرفي حسابداري دو طرفه بعد از سال 1929 را تحت عنوان بحران بزرگ يا بحران سياه مي نامند.
1- زيرا در اين دوره ارزش سهام شرکتها در بازار نيويورک به شدت عفت کرد که باعث تغيير در نظرات اقتصادي و حسابداري داشت در مورد نظرات اقتصادي نظرات نئوکلاسيک ها به رهبري کينز جايگزين نظارت کلاسيک ها شد.
2- تغيير در نظريات حسابداري
1-انتقال ثروت به صورت سهام 2 -تغيير خط مشي ها و سياست ها
|
اداره کنندگان ثروت
(هئيت مديره)
|
صاحبان سهام و جامعه حسابداري را مقصر اصلي در بروز اين مشکل مي دانستند آنها معتقد بودند که حسابداري در خدمت مديريت هستند در حالي که وظيفه اصلي آنها گزارش عملکرد مديران به صاحبان سهام بايد باشد . در نتيجه براي حسابداري اصول و خط مش ها را تدوين کردند و براي نظارت در اجراي سهيم مقررات و استاندارد ها حرفه حساب داري مستقل را به وجود آورند در نتيجه در نيمه اول استاندارد ها حرفه حسابداري مستقل را به وجود آورند در نتيجه در نيمه اول قرن بيستم هدف حساب رسي از کشف تقلب دور نشد و به سوي هدف جديد ( يعني تعيين اينکه صورتهاي مالي تصويري مطلوب از وضعيت مالي ، نتايج عمليات و تغييرات در وضعيت مالي را ارائه مي دهند.يا يا خير تغيير کرد. نمودار زير چگونگي انجام فعاليت در عصر اقتصادي حاضر را نشان مي دهد.
که حساب رسي مستقل جدا از اين نمودار مي باشد.
- حساب رسي فقط مسئوليت اش نسبت به صورتهاي مالي و کاري ديگري ندارد.
- حسابداري مسئوليت صحت نهيه و تنظيم صورتهاي مالي را عهده دار است و به همين دليل بايد حضور فعال و مستمر مراحل حسابداري داشته باشد ولي حسابرس به لحاظ عدم مسئوليت در قبال تهيه صحيح و درست صورت هاي مالي ملزوم به حضور فعال و مستمر در مراحل حسابداري ندارد.
انواع حسابرسي:
1- حسابرسي صورتهاي مالي ( اصلي ترين بحث است)
2-حسابرسي رعايت
3- حسابرسي عمليات
حسابرسي اغلب به سه گروه اصلي تقسيم مي شوند:
1- حسابرسي صورت هاي مالي 2-رعايت 3- عمليات
1-حسابرسي صورتهاي مالي:
معمولاً صورت سود و زيان جامعه انباشته و گزارش وجه نقد را شامل مي شود و هدف آن تعيين مطابقت نحوه تهيه صورتهاي مالي با اصول پذيرفته شده حسابداري است.
2-حسابرسي رعايت:
به وجود اطلاعات قابل اثبات و ضابطه استاندارد شناخته شده اي بستگي دارد. که توسط مقمات مجاز مقرر شده باشد.
نمونه شناخته شده از اين نوع رسيدگي اظهار برنامه مالياتي توسط ميزان اداره دارايي است. مثال ديگري رسيدگي بانکها توسط بازرسان اداره کل بازرسي مي باشد.
3- حسابرسي عملياتي:
عبارت است از بررسي قسمت هاي خاصي از سازمان به منظور سنجش نحوه عمل آن است. محصول نهايي حسابرسي عملياتي معمولاً گزارش مديريت است که شامل پيشنهاد ها براي بهبود آنها است.
انواع حسابرسان
1- حسابرسان مستقل:
فردي است مستقل از مسئوليت اجرايي که توسط صاحبان دستگاه انتخاب مي شوند تا در مورد صورت هاي مالي و ياداشت هاي همراه که توسط هئيت مديره دستگاه تهيه و تنظيم مي شود پس از انجام رسيدگي هاي لازم بر طبق اصول و موازين مشخص اظهار نظر و گزارش نموده و گزارش خود را به صاحبان دستگاه ارايه نمود. گزارش حسابرسي مستقل علاوه بر صاحبان دستگاه و مديران معمولاً مورد استفاده اشخاص ثالث ذينمغ مانند دولت، مراجع قضايي ، بانک ها بستانکاران و غيره قرار مي گيرد.
2-حساب رسي داخلي:
کارمند دستگاه بوده و به منظور ارزيابي عمليات حسابداري و امور مالي و ساير فعاليت ها دستگاه انتخاب و گزارش خود را به مديران دستگاه ارايه مي نمايند. اهم وظايف حساب رسان به شرح زير مي باشد.
1-بررسي ارزيابي صحبت و کفايت کنترل هاي موجودي در امور حسابداري مالي و ساير عمليات
2-تعيين ميزان..................... امور انجام شده با خظ مش ها و طرح ها و مقررات و آيين نامه هاي موضوعه
3- تشخيص ميزان دقت و قابليت اعتماد آمار و اسناد حساب رسي و ساير آمار و اسناد لازم
4- تشخيص ميزان دقت ثبت دارايي ها در دفاتر روزنامه و مواظبت از آنها در مقابل انواع خسارات
5- ارزيابي کيفيت انجام محموله توسط کارکنان در قيمت هاي مختلف
3-ذيحساب يا ناظر مالي:
ماموري است که به حکم وزارت دارايي اداره امور حسابداري و وزارت خانه يا موسسات دولتي و نگه داري و حفظ اسناد و دفاتر مربوطه منسوب و نيز به عنوان عامل خزانه مسئوليت تحويل و نگه داري وجوه نقد و نقدينگي هاي دولتي – سپرده ها و اوراق بهادار را بر عهده دارد. .ذيحساب زير نظر وزير يا رئيس موسسه مربوطه وظايف خود را انجام مي دهد.
4-حسابرس يا مميز ديوان محاسبات:
با توجه به وظايف و اختيارات ديوان محاسبات عمدتاً موظف به حسابرسي و رسيدگي به کليه حسابهاي درآمد ، هزينه ، و ساير دريافتهاي و پرداختها و نيز صورتهاي مالي دستگاه هاي دولتي از نظر مطابقت با آن قوانين و مقررات مالي و ساير ضوابط لازم الجرا بررسي روشها و کنترل هاي موجود در دستگاه و نهايتاً تجزيه و تحليل لايحه تفريغ بودجه ارسالي از طرف قوه مجريه و تهيه و ارايه گزارش حاوي نظرات به مجلس شوراي اسلامي مي باشد.
5- بازرس قانوني :
فردي است که طبق قانون تجارت توسط مجمع عمومي صاحبان سهام در شرکت هاي سهامي تهيه مي شود. اهم وظايف بازرسي قانوني به شرح زير مي باشند.
الف) تعيين صحت صورتهاي مال( ارابه شده به مجمع عمومي صاحبان سهام از طرف هئيت مديره شرکت)
ب) اظهار نظر به گزارش نسبت به فعاليت هاي هئيت مديره
ج) حصول اطمينان از رعايت حقوق صاحبان سهام به طور يکسان
د) حصول اطمينان از رعايت قوانين کشور و مقررات قوانين اساسنامه
هـ) بررسي و اظهار نظر به توجيح اقتصادي افزايش سرمايه که توسط مدير تهيه مي گردد.
6-مميز مالياتي:
مميز مالياتي طبق قوانين و مقررات مالياتهاي .................. به اظهار نامه و تراز نامه و حساب سود و زيان تسليمي(ارايه شده) موديان مالياتي رسيدگي و نسبت به قبول يا رد آن و تشخيص ميزان درآمد مسمول ماليات مودي . تعيين ماليات متعلقه تصميم گيري مي نمايد.
چندي از موارد حساب رسي مستقل:
- عدم کشف مواردي که سوء استفاده و تقلب در دستگاه مي باشد.
- عدم کشف مواردي که طبق قوانين و مقررات انجام نشده است.
- عدم توجه به اصول مورد قبول حسابداري در تهيه صورتهاي مالي
- عدم کشف موارد ضعف و اشکال در روشها و مقررات دستگاه و نحوه اجراي آنها
- عدم امکان ارزيابي صحيح مديران دستگاه
مسئوليت قانوني حسابرسان مستقل:
حسابرسان مستقل ممکن است در مقابل دو گروه از اشخاص پاسخگو باشند.
1- صاحبکار:
کسي است که حسابرس صحت انجام حسابرسي دعوت کرده است غالباً صاحب کار صاحب سرمايه واحد مورد رسيدگي مي باشد. گاهي نيز ممکن است اشخاص ديگري مثلاً شخصي که قصد دارد واحد اقتصادي را خريد داري نمايد رسيدگي به حساب هاي مذکور را به حسابرسي واگذار مي کند.
2-اشخاص ثالث ذينفع:
عبارت اند ارپز لپافراد و موسساتي که به صورتهاي مالي رسيدگي شده و به وسيله حسابرسي مستقل و ذينفع هستند و اعتماد گزارش حسابرسي در قالب صورتهاي مالي اقدام به تصميم گيري مي کند. که شامل بانک ها – سرمايه گذاران – دولت بستانکاران و غيره مي باشد.
سازمان اداري موسسات حسابرسي:
کادر فني يک موسسه اداره فني معمولاض شامل کمک 1- حسابرسان يا کار آموزان 2- حسابرسان 3- حسابرسان ارشد 4- سرپرست 5- مدير فني 6- شرکاء يا مديران ارشد(شرکاء در مورد موسسات حسابرسي بخش خصوصي به کار برده مي شود.)ني باشد. در هر موسسه حسابرسي علاوه بر کادر فني فوق ذکر بع تعداد کارمند اداري مانند بايگان- منشي و نظاير آن مورد نياز مي باشد. شرح وظايف در فني يک موسسه حسابرسي شامل موارد زير مي باشد؛
1- کار آموزان يا کمک حسابرسان:کساني هستند که تازه وارد حرفه حسابرسي شدهاند و کارهاي ساده را انجام مي دهند و در نهايت قادر خواهند بود که بعضي از حسابهاي ساده را رسيدگي کنند. مانند رسيدگي به حساب هزينه ها .
2- حسابرسان:
حسابرسان قادرند حسابها را رسيدگي کنند. اين افراد تجربه خود را تا حدي افزايش مي دهند تا بتواند هر يک از سر فصل ها و عناصر صورتهاي مالي را حسابرسي کنند و تحويل حسابرسان ارشد نمايند. به عنوان مثال حسابرسان بايد بتوانند حسابهاي چون نقد و بانک – حسابهاي پرداختني و غيره را حسابرسي نمايند.
3- حسابرسان ارشد:
به عنوان نماينده موسسه حسابرسي در شرکت مورد رسيدگي بايد توانايي تحول حسابرسي صورتهاي مالي يک شرکت را داشته باشد. حسابرسي ارشد جدا از بعد تخصصي بايد يک مدير نيز باشد و به کار حسابرسان و کمک حسابرسان نظارت داشته باشد. حسابرس ارشد پس از رسيدگي هاي کلي و جزئي پرونده رسيدگي را تکميل نموده و تحويل سرپرستي مي دهند.
4- سرپرست:
کسي است که بتواند حداقل دو تيم حسابرسي را سرپرستي کنند و براي آنها برنامه ريزي نماينده سرپرست پرونده حسابرس را مورد مطالعه قرار داده و در صورت وجود نواقص پرونده را جهت رفع نواقص و تکميل و حذف مورد در اعضاي تيم عودت مي دهد. تهيه پيش نويس گزارشي به عهده سرپرست مي باشد.
5- مدير فني:
سرپرست،پرونده رسيدگي شده و پيش نويس گزارش را تحويل مدير فني مي دهد. مدير فني مسئوليت تهيه و تنظيم گزارش يا اظهار نظر مقدماتي را بر عهده دارد.
6- مديران يا شرکاء:
گزارش حسابرسي را از مدير فني تحويل مي گيرد و ضمن بررسي گزارش حسابرسي مسئوليت اصلاح گزارش مقدماتي را بر عهده دارند. گزارش حسابرسي در موسسات بخش خصوصي توسط شرکاء و در موسسات بخش دولتي توسط مدير ارشد امضائ مي گردد. مسئوليت نهايي کليه کارهاي انجام شده و اظهار نظرهاي ارائه شده به عهده شريک يا مدير ارشد مي باشد و نامبرده در مقابل صاحب کار و اشخاص ثالث مسئول و پاسخگو خواهد بود.
7- اصول و رفتار حرفه اي حسابرسان:
از تمام حرفه هاي شناخته شده براي خود يک آئين رفتار تعيين کرده اند. هدف اصلي از چنين آئين نامه هاي رفتاري ارائه رهنمود لازم به اعضاء براي حفظ شخصيت حرفه اي و اعمال رفتار به گونه اي است که کيفيت ضوابط و حرفه آنها را بهبود ببخشد.تمام حرفه هاي شناخته شده چنين ويژگي مشترک دارند. که مهمترين آنها شامل مسئوليت خدمت به جامعه،مجموعه پيچيده اي از دانش استانداردهاي ورود به حرفه و نياز به اعتماد جامعه مي باشد. آئين رفتار حرفه اي در حسابرسي مستقل نيز مانند حرفه هاي ديگر به تدريج تکامل يافته است و به دليل تغييرات مستمر در روشهاي حسابداري پيوسته در حال تغيير است.
مهمترين اصول و رفتار حرفه اي حسابداران مستقل به شرح زير مي باشد:
1- استقلال و بي طرفي:
حسابرسان نبايد هيچ گونه وابستگي به شرکت مورد رسيدگي داشته باشند. يعني حساب رس نبايد از مديران يا از اشخاص وابسته به مديران باشد و يا از آنها حقوق دريافت کنند و همچنين نبايد به طور مستقيم يا غير مستقيم با شرکت معاملات داشته باشد. بنا براين اصل چون حسابرس به طور کلي استقلال دارند. اظهار نظرش نه تنها مورد قبول سهامداران است بلکه مورد قبول کليه اشخاص مي باشد بلکه مورد قبول سهامداران است بلکه مورد قبول کليه اشخاص مي باشد بلکه مورد قبول کليه اشخاص حقيقي وذينفع و مقامات رسمي کشور نيز مي باشد.
2-منبع تمليغ:
|
امتیاز مطلب : 1
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1